Kot starši se boste včasih morali soočiti tudi z neprijetnimi situacijami, ki bodo od vas zahtevale mirnost, zbranost in pravilno ukrepanje. Samozavestno ponudite otroku prvo pomoč ob morebitnem padcu, poškodbi, opeklini, vročinskih krčih, alergijski reakciji na pik žuželke ali zaužito hrano, dihalni stiski zaradi tujka v sapniku, ugriza živali, zastrupitvi … Udeležite se spletnega tečaja Najsrčekbije, kjer boste dobili potrebne informacije o prvi pomoči in temeljnih postopkih oživljanja.

Starši morate biti podkovani z znanjem prve pomoči pri dojenčku in otroku, kajti nikoli ne veste, kdaj vam bo le-to prišlo prav. Vedeti morate, kaj storiti ob določeni nezgodi in tako s hitrim reagiranjem rešiti življenje otroku ali celo preprečiti trajne poškodbe. Takrat nikakor ne smete ”zmrzniti”, saj so prve minute najpomembnejše.

Tečaj Najsrčekbije za pedagoške delavce

Tečaj Najsrčekbije so sprva začeli izvajati v vrtcih in osnovnih šolah, do sedaj so jih v destih letih izvedli 275. Pedagoške delavce so podučili o prvi pomoči in temeljnih postopkih oživljanja otrok. Aktivna izvajalka projekta je Simona Korenčan, dr. med., ki je tudi sama mamica. Srčno si želi, da bi vsi znali pomagati človeku v nesreči, da se ne bi obrnili stran. Želi, da prav vsi poznamo osnove oživljanja in prve pomoči.

Spletni tečaj Najsrčekbije za starše

Da nikoli ne boste v situaciji, ko ne boste znali pomagati svojemu ali tujemu otroku, ali odrasli osebi, je zasnovan spletni tečaj Najsrčekbije. Na preprost in razumljiv način boste dobili potrebne informacije, kako pravilno pomagati in oskrbeti otroka, ko je njegovo zdravje ogroženo.

Otroci so radovedni in zelo radi dajejo stvari v usta. Podučili se boste, kaj storiti, če tujek zaide v sapnik. Prav tako boste izvedeli, kako reagirati, če se mu zatakne košček hrane ali vdahne preveliko količino vode.

Nesreča na žalost nikoli ne počiva in med odkrivanjem sveta se lahko otroku pripeti nekaj nepredvidljivega. S pomočjo tečaja si boste zapomnili, kakšni ukrepi so potrebni ob poškodbi trebuha, glave ali očesa, ob zlomu, zvinu ali izpahu, kako oskrbeti odgrnine in rane, zaustaviti krvavitev iz nosu, odstraniti prisesanega klopa, kako oživljati otroka ob utopitvi …

Četudi boste ves čas budno spremljali vsak otrokov korak, lahko pride do nezaželenih opeklin, pikov žuželk, ugriza psa ali mačke ali zastrupitve. Pomembno je, da takrat ostanete mirni in reagirate odločno, kot ste se naučili na tečaju. Naj vas strah pred nepravilnim ravnanjem ne ohromi, bodite pripravljeni tudi na takšne neljube izzive.

Naučili se boste preveriti, ali je otrok pri zavesti, ali diha, mu pomagati ob vročinskih krčih in lajšati simptome pri boleznih.

Vedeli boste, kaj predstavljata kratici SSS in ABC in zakaj sta tako pomembni pri reševanju življenja. Zapomnili si boste, kdaj morate začeti z oživljanjem in poklicati 112, koliko časa je treba oživljati, ali lahko otroka oživljate z avtomatskim defibrilatorjem. Nič več vam ne bo tuje, s koliko vpihi začeti oživljanje in kako močno pritisniti na otrokov prsni koš, da ga ne poškodujete. Po opravljenem tečaju boste znali nezavestnega otroka namestiti v bočni položaj in izvesti Heimlichov prijem.

Vodilni strokovnjaki s področja zdravja otrok, 10-letnega terenskega dela in interakcije z vzgojno-izobraževalnimi in pedagoškimi delavci so za vas izbrali 25 lekcij, razdeljenih v dva sklopa: Temeljni postopki oživljanja otrok in Prva pomoč. Vsako lekcijo sestavljata videoposnetek in kviz za utrjevanje znanja. Da si boste vse skupaj lažje predstavljali, so postopki prikazani z demonstracijo na živih modelih, vadbeni lutki in s pripomočki. Tečaja se udeležite takrat, ko vam ustreza, ko ste pripravljeni na novo znanje. Kadarkoli pa ga lahko tudi obnovite, saj imate z nakupom spletnega tečaja Najsrčekbije neomejen dostop.

Izjemno pomembno pa je, da boste vso pridobljeno znanje o temeljnih postopkih oživljanja in prvi pomoči lahko delili tudi z drugimi. Otroke boste lahko naučili, kako lahko pomagajo bratu ali sestri v primeru nesreče. Prav tako boste o tem seznanili tudi babico in dedka, ki poskrbita za občasno varstvo vaših otrok.

Domača lekarna

Izjemno pomembno je, da imate doma tudi pripravljeno svojo lekarno. V njej morajo biti vsa zdravila in pripomočki smiselno zbrani, hraniti pa jih morate izven dosega otrok. Na tečaju Najsrčekbije vam bo predstavljeno, česa v njej nikakor ne sme manjkati. Ugotovili boste tudi, kaj vse vsebuje avtomobilska prva pomoč.

Vsem staršem omogočajo tudi 10-odstotni popust, ki ga lahko izkoristite do 5. januarja 2021 s kodo MINICITY10. 

Več informacij o spletnem tečaju Najsrčekbije dobite TUKAJ.

Avtor: N. K.