Project Description

 

Postnatalno svetovanje

Svetujem mamicam v poporodnem obdobju in mamicam, ki niso več v poporodnem obdobju, občutek izčrpanosti in utrujenosti pa še kar traja.

Eno od pogosto spregledanih stanj je namreč izčrpana mamica, ki ima občutek, da nikakor ne more priti nazaj na isto raven energije in počutja, ki ju je imela pred porodom.

Proces rasti otroka v ženskem telesu terja svoj davek. Razvijajoči se plod bo od matere vzel vse, kar potrebuje. Posteljica med nosečnostjo prenaša številna hranila na rastočega otroka, ki izkorišča mamine zaloge železa, cinka, vitamina B12, vitamina B9, joda in selena med drugim.

Če za primer vzamem samo eno izmed hranil, ki sem jih naštela: mlade mamice imajo pogosto nezadostne zaloge pomembnih omega 3 maščob (kot je npr. DHA) in specifičnih aminokislin iz beljakovin. Zakaj?

Zato, ker imajo fetalni možgani velike potrebe po energiji in maščobi (predvsem v obliki specifičnih maščobnih kislin kot je DHA), poleg tega pa fiziološki učinki nosečnosti in dojenja ogrožajo žensko, da bo izgubila DHA iz njenih tkiv, vključno z DHA iz njenih možganov.

Prav tako nizek vnos omega 3 maščob s hrano in nizke ravni omega 3 maščob v tkivih prispevajo k poporodni depresiji, zlasti pri posameznicah z nezadostnim vnosom polinenasičenih maščobnih kislin s prehrano. Študije na živalih kažejo, da zmanjšana vsebnost DHA v možganih pri ženskah po porodu vodi do več nevrobioloških sprememb, povezanih z depresijo.

Kateri so pogosto spregledani dejavniki, ki vplivajo na postnatalno stanje žensk? 

  • Nenehni stres, v katerem živimo. Ne znamo se sprostiti ali izklopiti uma. To vpliva na naše hormone, zdravje črevesja in imunsko funkcijo telesa.

  • Kronično pomanjkanje spanja pred nosečnostjo.

  • Ženska, katere telo si še od prve nosečnost ni opomoglo in naredilo zalog mikronutrientov, ponovno zanosi.

  • Ženske, ki gredo v nosečnost že izčrpane: komaj zadostna prehrana, kar ima za posledico nizke ravni vitaminov in mineralov nosečnice (v nosečnosti so te ravni še nižje zaradi otrokove porabe le-teh, povrh vsega pa še dojenje dodatno izčrpa naše zaloge).

  • Pomanjkanje podpore v širši družbi in družini, osamljenost.

  • Ženske, ki imajo otroke pozneje v življenju.

Pomembna za okrevanje mame in za splošno boljše počutje, tako mentalno kot fizično, je tudi prehrana.

Slabo poporodno počutje z utrujenostjo in slabim imunskim sistemom vred lahko vpliva na matere od rojstva do otrokovega 5. leta starosti (morda tudi dlje).

Posledice so med drugim lahko tudi: utrujenost, motnje pomnjenja, slabši imunski sistem in poporodna depresija.

Woman’s health needs to be front and center. It often isn’t but it needs to be.