Včasih tudi polno dojeni dojenčki in dojenčki, ki so hranjeni z adaptiranim mlekom, več dni ne odvajajo blata. Dojenčki, stari več kot 6 tednov, pa lahko tudi 7-14 dni ne odvajajo blata. Če otrok ob tem občuti napetost v trebuhu in napenjanje, je lahko ob tem nemiren in jokav.

Zdravnica Simona Korenčan dr. med., ki je bila 2016-2017 zaposlena na Pediatrični kliniki kot specializantka pediatrije, redno in brezplačno odgovarja na vaša vprašanja na temo splošnega zdravja otrok. Če imate glede zdravja svojega otroka kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno.

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, moja pet mesečna dojenčica včasih tudi po več dni ne odvaja blata. Zanima me, ali je to normalno in kako ji lahko pomagam? Najlepša hvala za vaš odgovor.

ODGOVOR

Pozdravljeni!

Včasih tudi polno dojeni dojenčki in dojenčki, ki so hranjeni z adaptiranim mlekom, več dni ne odvajajo blata. Dojenčki, stari več kot 6 tednov, pa lahko tudi 7-14 dni ne odvajajo blata. Če otrok ob tem občuti napetost v trebuhu in napenjanje, je lahko ob tem nemiren in jokav.

Kako ugotoviti, ali ima vaš otrok zaprtje?

Vaš dojenček je lahko zaprt, če je njegov iztrebek kot bobki in se blato sploh ne vpije v plenico. Vaš dojenček ni zaprt, če je blato mehko, tudi če 1 ali 2 dni ni imel umazane plenice.

Napenjanje pri izločanju je lahko normalno. Napenjanje z jokom pa je pogosto znak zaprtja. Ko se dojenček napenja, njegov obraz pogosto postane rdeč in lahko godrnja ali spušča druge zvoke.

Dojeni otroci in zaprtje

Dojeni otroci redko dobijo zaprtje, ker materino mleko vsebuje naravno odvajalo. Novorojenčki, ki se dojijo, se lahko po vsakem hranjenju pokakajo. Starejši dojeni dojenčki pa lahko preživijo tudi en teden brez kaljenja. To ni zaprtje, če je blato mehko.

Ne glede na to ali je to otrok, ki še ne je goste hrane ali pa jo že uživa jim lahko pomagate na različne načine.

GIBANJE

Premikanje otrokovih nog lahko pomaga pri lajšanju zaprtja.Tako kot pri odraslih tudi pri otrocih vadba in gibanje stimulirata otrokovo črevesje. Dojenčka položite na hrbet in mu pokrčene nogice premikajte, kot da bi vozil kolo.

TOPLA KOPEL

Če dojenčku date toplo kopel, lahko sprostite njegove trebušne mišice in jim pomagate pri zmanjšanju naprezanja.

SPREMEMBE V PREHRANI

Nekatere prehranske spremembe lahko pomagajo pri zaprtju, vendar se bodo razlikovale glede na otrokovo starost in prehrano. Med dojenjem lahko ženska iz svoje prehrane izloči določena živila, kot so mlečni izdelki. Morda boste potrebovali nekaj poskusov in napak, da bi prepoznali prehranske spremembe, ki pomagajo, in povsem možno je, da spremembe v prehrani ne bodo vplivale na otrokovo zaprtje.

Za dojenčke, hranjene z adaptiranim mlekom, bodo morda starši ali skrbniki želeli poskusiti drugačnim adaptiranim mlekom. Najbolje je, da ne zamenjate adaptiranega mleka za adaptirano mleko brez mlečnih izdelkov, ne da bi se prej posvetovali s pediatrom. Če ena sprememba ne naredi razlike, nadaljnje preizkušanje različnih formul verjetno ne bo pomagalo.

Če dojenček že je gosto hrano, uvedite hrano, ki je dober vir vlaknin in zmanjšajte vnos procesiranih žit, npr. belega kruha in grisinov. Veliko sadja in zelenjave lahko pomaga stimulirati črevesje zaradi večje vsebnosti vlaknin. Dobre izbire hrane za dojenčke z zaprtjem so:

  • jabolka brez olupka (samo za zaprte otroke, sicer ima lupina ogromno hranilnih vrednosti),
  • brokoli,
  • polnozrnate žitarice, kot so ovseni kosmiči ali polnozrnati kruh ali testenine,
  • breskve,
  • hruške,
  • slive.

HIDRACIJA

Majhni dojenčki običajno ne potrebujejo dodatnih tekočin, saj dobijo hidracijo iz materinega mleka ali adaptiranega mleka. Vendar pa lahko dojenčkom, ki imajo zaprtje, koristi majhna količina dodatne tekočine.

Pediatri včasih priporočajo dodajanje majhne količine vode ali občasno kompota iz suhih sliv ali jabolk v otrokovo prehrano, ko je star več kot 2–4 mesece in je zaprt.

Sadni sladkor v soku je namreč težko prebavljiv. Posledično v črevesje pride več tekočine, kar pomaga zmehčati in razbiti blato. Vseeno pa svetujemo prej posvet s svojim pediatrom.

MASAŽA

Obstaja več načinov za masažo dojenčkovega trebuha za lajšanje zaprtja:

  • S konico prsta naredite krožne gibe po trebuhu ali okoli popka v vzorcu urinega kazalca.
  • Otrokova kolena in stopala držite skupaj in stopala nežno potiskajte proti trebuhu.
  • Božanje od prsnega koša navzdol mimo popka z robom prsta.

Kljub temu, da ni znanstveno podprta, pa kraniosakralna terapija izkustveno zelo pomaga pri zaprtosti dojenčkov.

Lepo vas pozdravljam,

Simona

https://www.instagram.com/simonakorencan.dr.med/

Zdravnica Simona Korenčan dr. med., ki je bila 2016-2017 zaposlena na Pediatrični kliniki kot specializantka pediatrije, redno in brezplačno odgovarja na vaša vprašanja na temo zdravja otrok. Če imate glede zdravja svojega otroka kakršnokoli vprašanje, nam lahko pišete na micna@delo.si v predmet e-pisma pa napišite Zdravnica, na pomoč. Vaše vprašanje bomo objavili povsem anonimno. Prav tako nam lahko pišete vprašanje za psihiatrinjo Lino Klanšek, ki vam bo pomagala ob duševnih stiskah.

Share This Post